Christmas road trip

1000 år och 1000 mil, vi sitter i samma bil! Nej, riktigt så var det inte men tackar ändå Bo Kaspers för liknelsen 🙂

På 8 dagar hann vi åka lite drygt 280 mil, det är långt men Gud så bra det gick. Vår plan och vårt mål var att komma till New Orleans. Men från oss skulle rakaste vägen bli att åka samt väg två gånger och vem vill väl det? Nej, istället kom Niklas på den briljanta idén om att ta vägen via Tennessee ner. Det skulle innebära att vi kunde ta mindre vägar och få se lite mera. Så det är klart att vi gjorde det. Onsdag morgon innan jul drog vi iväg efter frukost och åkte upp till Asheville NC ca 2,5 timme hemifrån, där stannade vi får lunch. Sen körde vi vidare över bergskedjan Appalacherna till Knoxville. En ganska liten stad som vil tillbringade första natten i. En mysig stadskärna och eftersom det var jultider var det massor av folk ute på kvällen. Torget hade en isbana som Fredrik väldigt gärna hade velat vara uppe och stilat lite på men fick inte för sina tråkiga föräldrar då han inte hade någon hjälm, ingen annan hade någon hjälm och ingen kunde åka skridskor så det var direkt livsfarligt där ute, men underhållande att stå bredvid. Vi hittade en riktigt bra och mysig restaurang precis vid torget med gångavstånd hem till hotellet. Knoxvilles befolkning hade också ett stort antal uteliggare som fanns runt omkring stadskärnan. Vilket blev lite absurt eftersom teatern i stan hade premiär samma kväll med röda mattan och finklädda människor vimlades. Stan var ganska sliten men man såg också att de jobbar på att restaurera och få tillbaka stadslivet. Lite sköna butiker med både kläder, skor och hattar för att passa in i countryns förlovade stat.

Nästa dag körde vi genom Alabama. En väldigt fattig stat med mycket trailer parks, där vissa trailers inte längre gick att bo i. Utan då hade de i stället ställt en buss utanför och flyttat in i men hade ändå kvar sakerna i sin fallfärdiga trailer. Vi körde i ca 5 timmar tills vi kom till Montgomery. Här tänkte vi stanna för natten. Hittade ett väldigt bra hotell, eftersom vi i förväg inte hade bokat hotell på vägen ner. Bodde precis vid Alabama River, där slog historiens vingslag. Montgomery var en knutpunkt på slavtiden, då man innan järnvägen transporterade alla de slavar som skulle till södern som sedan såldes vidare på marknaden här. De gick bundna till armar och ben både vuxna och barn, från Charleston och hit vilket tog några veckor. Ändå tills slavarna hade byggt järnvägen som de sedan transporterades på istället. Här kunde de sedan via båt fraktas vidare mot södra kusten. Det var också i Montgomery som Rosa Parks vågade sätta sig på de vitas säten i bussen. Det finns mycket minnesmärken och information runt omkring i stan att läsa. Det är så intressant!

Nu var det dags att faktiskt åka hela vägen ner till Louisiana och New Orleans. Men för att komma dit var vi tvungen att passera en bit in i Mississippi.

New Orleans hade dagen innan julafton en stor fotbolls match där deras egna Saints spelade mot Atlantas Falcons. Det var god stämning och mycket människor. Många var ju så klart på matchen men också varenda restaurang visade matchen på tv. Så en lunch i solen utomhus med vrålande supportrar var minst sagt stämningsfullt. Hittade en tysk restaurang som tillverkade sin egna öl, väldigt god mat och god öl! Vi tyckte att vi hade suttit nog och valde därför att gå omkring och se och framför allt uppleva New Orleans. Så mycket människor som man inte ser åtminstone inte är i vårt bibliska North Carolina. Just den bibliska delen var inte så stor, men all musik, uppträdanden, fantastiska hus och  mat var desto bättre. I French Quarter där den stora Mardi Gras håller till var inget ställe vi gick till på kvällen med barnen, men under dagen var det en super rolig upplevelse. På själva julafton blev det inte nån direkt julmat men istället blev det Cajun inspirerat och det var väldigt gott.

Nu var det äntligen dags att åka till stranden, barnen väntade på att få spela fotboll. Det är ju inte badsäsong men vi hade bort in oss på Orange Beach, bara för att få vara. Vilket ställe! Helt underbar vit sand, hotell och beach hus som låg precis vid vattnet men ändå inte särskilt exploaterat. Baksidan av vårt hotell låg mot en sjö där alligatorerna brukade komma fram till frukost, men just när vu var där hade de nog frukost någon annanstans för vi såg aldrig till dem. Istället blev det bad i utomhuspoolen, lek på stranden och promenader på trailsen. Det blev några sköna lugna dagar innan vi började åka hemår igen.

För att slippa åka samma väg så tog vi en liten kort sväng in i Florida, så vi betade av ännu en stat under resan 🙂

Men sen var nästa stopp Atlanta Georgia, nu började vi längta hem… Första kvällen hade Niklas bokat biljetter till NBA match Atlanta Hawks vs Washington Wizards. Vi hade ju inte varit på en basket match i högsta ligan innan. Kul upplevelse och att Atlanta hämtade upp sig och fick vinna var ju ändå roligare. En stor stad men som inte kändes så stor eftersom själva stadskärnan var ganska kompakt. Allt låg på samma ställe, praktiskt och bra. Vår plan var att se Atlantas Aquarium som är ett av väldens största. Ett riktigt roligt ställe, där vi flera gånger överraskades av att det var så bra.

Sen har också Coca-Cola sitt museum där vilket förstås barnen ville gå på. I efterhand tyckte de bättre om aquariet. Men på museet hade de förstås utställning om drycker historia och höjdpunken var att få smaka på olika drycker som Coca-cola äger runt om i världen. Sen var det ganska skönt att få sätta sig i bilen och veta att nästa stopp var hemma, men vi passagerare South Carolina innan vi slutligen såg North Carolina skylten. Borta bra …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s